O istorie a unor site-uri celebre penalizate de catre Google

Ce format de imagini sa folosesti pentru rezultate SEO mai bune?
October 29, 2024
De ce sa nu ai un carusel de imagini pe site-ul tau?
December 20, 2024

O istorie a unor site-uri celebre penalizate de catre Google

O istorie a unor site-uri celebre penalizate de catre Google

I n ultimele 2 decenii, au existat o serie de sanctiuni pe care Google le-a aplicat unor site-uri si branduri faimoase. Sanctiunile au variat de la simple greseli pana la nerespectarea flagranta a regulilor Google. Unele dintre aceste penalitati sunt algoritmice, altele au fost manuale.

Forbes – penalizati pentru vinzarea de link-uri

Forbes si alte site-uri de stiri au fost pedepsite de Google in 2011 pentru ca au vandut link-uri pe site-urile lor. De obicei cele mai multe sanctiuni se datoreaza cumpararii de link-uri, in cazul site-ului Forbes, aceasta s-a datorat vanzarii de link-uri. Google a postat o notificare pe blogul lor pentru webmasteri prin care le reaminteste webmasterilor despre pericolul vanzarii de linkuri. Partea interesanta a acestor penalizari este ca de multe ori persoanele ce detin functii inalte de conducere de la aceste companii nu isi dau seama ca editorul, autorul, bloggerul etc. vinde link-uri pe acel site. De multe ori acestea sunt tranzactii “ascunse” sau deal-uri de 1 la 1 facute intre o companie si scriitor/autor.

De fapt, Forbes a primit in prealabil un avertisment de “link nenatural” inainte de sanctiunea finala, Matt Cutts de la Google a raspuns pe forum cu mai multe sfaturi de cum cei de la Forbes pot evita sanctiunea.

In aceea perioada TechCrunch au postat un articol intitulat: “Forbes acuzati de vanzare de linkuri, se prefac ca nu stiu nimic, dar uita sa sterga toate linkurile de pe site-ul lor“. Pe scurt, au facut un efort urias de eliminare a link-urilor pe care le-au vandut, dar au uitat sa dea jos mult dintre acestea.

Managerul de marketing digital de la Forbes a postat o copie a mesajului de penalizare manual pe care l-a primit de la Google:

Rap Genius – penalizati pentru schimb de linkuri in schimbul tweet-urilor

Acum cunoscuti sub numele de Genius, aceasta companie a avut intregul site penalizat in perioada de Craciun a anului 2013. Aceasta a fost o actiune manuala din cauza unei scheme de linkuri pe care o rulau in schimbul tweet-urilor. In esenta, afacerea a fost ca, daca dadeai un link catre blogul Rap Genius, ei ti-ar mentiona site-ul sau numele in tweet-urile lor.

John Marbach, fondatorul startup-ului de filtrare a e-mailurilor Glider, a trimis un e-mail pentru a cere detalii, iar Rap Genius s-au oferit sa posteze tweet-uri cu link-uri care duceau catre blogul sau, in schimbul plasarii unor link-uri catre versurile lui Justin Bieber, postate de pe site-ul Rap Genius. Link-urile erau concepute pentru a pacali Google sa ofere Rap Genius o pozitie mai buna in rezzultatele organice la cautarile de versuri ale melodiilor din noul album al lui Justin Bieber – albumul fiind proaspat lansat.

Desi acest lucru poate parea o strategie buna de marketing, este o incalcare grava a politicilor Google. In cele 10 zile in care Rap Genius au fost penalizati, au pierdut aproximativ 700.000 de vizitatori pe zi.

Mozilla – penalizati pentru spam de continut generat de utilizatori

Mozilla (creatorii browser-ului Firefox si ai clientului de email Thunderbird) au fost penalizati in aprilie 2013 pentru „UGC spam” sau spam de continut generat de utilizatori. In esenta, ceea ce s-a intamplat aici a fost ca blogul lor a fost setat sa aprobe automat comentariile, care s-au acumulat rapid intr-o serie uriasa de content spam – in total s-au adunat 12MB de spam din 21,169 comentarii.
Mozilla a eliminat paginile care contineau backlink-uri, iar sactiunea a fost ridicata.

Interflora – penalizati pentru incalcarea regulilor Google privind politica de backlink

In februarie 2013, Interflora, un site ce oferea servicii de livrare de flori, a fost penalizat de Google pentru incalcarea regulilor pentru webmasteri, in special portiunea de backlink a acestuia. Aceasta penalizare facea parte din efortul Google la acea vreme de a penaliza site-urile care profitau de „advertoriale” (articole platite). Interflora si-a intensificat strategia de backlink chiar inainte de Ziua Indragostitilor, cel mai probabil in speranta de a avea un avantaj in pozitionarea din rezultatele organice Google (SERP’s).

Articolele platite sau chiar materialele publicitare in sine nu sunt impotriva ghidurilor Google, dar daca acestea contin backlink-uri de urmarire in continutul lor, este practica pe care Google nu o recomanda. Daca e necesar sa adaugi un link intr-un articol catre un alt site, foloseste atributul “no follow”.

Mai multe site-uri web si site-uri de stiri de mare profil au fost penalizate impreuna cu Interflora in aceeasi perioada.

Overstock.com – penalizati de catre Google pentru oferirea de discount-uri in schimbul backlink-urilor

In februarie 2011, Overstock.com a fost penalizat de catre Google pentru ca a oferit reduceri in schimbul backlink-urilor catre site-ul lor. Desi a fost considerata initial o tactica de marketing inteligenta si de succes, Overstock a fost totusi penalizat. In acel an, ei au atribuit o pierdere de stoc de la 1,08 miliarde de dolari la 1,05 miliarde de dolari in urma penalizarii primite de la Google, conform Salt Lake Tribune.
Sanctiunea a fost ridicata in Aprilie 2011.

JCPenney- penalizati pentru practici de tip “black hat SEO”

Aratand ca o penalizare Google nu este mereu datorita tacticilor companiei, ci mai degraba vina firmei ce presta servicii SEO pentru retailerul american JCPenney, acestia suferind o scadere uriasa in rezultatele organice Google. Motivul penalizarii: firma ce presta servicii SEO pentru retailerul american, practica tactici de tip Black Hat SEO – link-uri platite, primite de la site-uri ce nu aveau nicio legatura cu zona de retail (site-uri ce angajau muzicieni pentru diverse ocazii, site-uri ce ofereau servicii de tuning pentru masini etc).
Penalizarea din partea Google a durat doua luni.

BMW – penalizati pentru link spam si manipularea redirectionarilor

In februarie 2006, BMW au fost penalizati pentru manipularea rezultatelor cautarii organice pentru termenul „masina uzata”, redirectionand utilizatorii catre pagina obisnuita a companiei BMW atunci cand vizitatorii faceau click pe rezultat. Acest tip de practica black hat SEO mai este denumita si “cloaking”.

Sanctiunea primita de BMW a facut parte dintr-o campanie mai ampla a Google in ce priveste anti-spam-ul international pe care Google o desfasura in jurul anului 2006. Pentru folosirea acestor tactici interzise, site-ul BMW a fost eliminat complet din rezultatele cautarilor Google timp de trei zile.

The Home Depot – penalizati pentru cererea de backlink-uri

In 2012, The Home Depot le-a cerut partenerilor sai sa creeze link-uri de redirectionare catre site-ul lor cu un anchor text recomandat. Daca acest lucru nu a fost suficient de rau, ei au sugerat, de asemenea, ca aceste legaturi sa fie ascunse (mai exact, folosind text alb pe fundal alb, plasand text in spatele unei imagini).

Penalizarea a dus la o scadere de doua luni in rezultatele Google search pentru multe dintre paginile de produse ale Home Depot.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *