Ghid practic de SEO: 6 pasi simpli pentru optimizarea site-ului

Grup de persoane la birou
Care sunt diferentele intre On-Page SEO, Off-Page SEO si SEO Tehnic?
aprilie 4, 2025

Ghid practic de SEO: 6 pasi simpli pentru optimizarea site-ului

Ghid practic de SEO: 6 pasi simpli pentru optimizarea site-ului

S EO (si majoritatea formelor de marketing digital) este un proces care, cu rabdare si strategie, iti poate aduce trafic nou, potentiali clienti, venituri si crestere. Pentru a intelege procesul, trebuie sa creati un plan, sa aveti o strategie si sa cunoasteti toti pasii necesari finalizarii acestuia.

Pasul 1 – Audit SEO

Procesul nostru incepe intotdeauna cu un audit tehnic si/sau de continut. Un audit tehnic analizeaza absolut fiecare element de pe site care va poate afecta performanta SEO. Unul dintre cele mai importante elemente este viteza de incarcare a site-ului. Am vazut atat de multe site-uri web care pun o introducere video mare pe pagina de pornire, folosesc hero images extrem de mari ca dimensiuni, acest fapt ducand la o viteza de incarcare extrem de mare. Rezultatul? Ai o rata de respingere mare (bounce rate) si ai pierdut un potential client. Un audit tehnic ar trebui sa fie aprofundat si sa dureze saptamani pana la finalizare, in functie de ce este in neregula cu site-ul web sau in functie de dimensiunea si complexitatea acestuia.

Auditul de continut

Daca aveti un site web mai complex, cu mii de pagini de continut, atunci cu siguranta merita sa faceti un audit de continut. Un audit de continut va va ajuta sa identificati care pagini au performante bune si care sunt subperformante si ar necesita imbunatatiri. Apoi puteti lua decizii cu privire la continutul pe care sa il pastrati, sa optimizati, sa rescrieti sau sa il eliminati complet de pe site. Traficul nerelevant (adica vizitatorii care nu sunt aliniati cu publicul tinta) este putin probabil sa va aduca clienti. In acest sens, acel trafic nu va aduce cu adevarat avantaje afacerii. Cu ajutorul unui audit de continut, puteti „elimina” continutul care genereaza trafic nerelevant si apoi va puteti concentra pe optimizarea continutului care este probabil sa aduca cele mai bune rezultate pentru afacerea dvs. Apoi, odata ce motoarele de cautare indexeaza tot acest continut optimizat si relevant, ar trebui sa incepeti sa vedeti mai multe conversii. Trecand printr-un proces de audit SEO tehnic, audit SEO de continut sau ambele, veti avea o intelegere completa a tot ceea ce trebuie remediat pentru a va clasa site-ul mai bine in cautarile organice.
Exemplu de audit SEO cu Website Auditor

Exemplu de audit SEO cu Website Auditor

Pasul 2 – Audit SEO Tehnic

Cand vine vorba de SEO tehnic, sunt mai multe puncte de investigat, inclusiv: ✔ Indexarea site-ului. ✔ Buget de accesare cu crawlere. ✔ Erori de accesare cu crawlere. ✔ Link-uri interne. ✔ Sitemap. ✔ Viteza site-ului sau a paginii. ✔ Redirectionari. ✔ Legaturi rupte (Broken links, pagini cu eroare 404). ✔ HTTPS. ✔ AMP. Imbunatatirea SEO tehnica necesita o abordare completa, abordarea doar a unui singur subiect din aceasta lista nu va aduce schimbari majore. Trebuie sa luati in considerare intreaga lista daca doriti ca site-ul dvs. sa functioneze cat mai bine. Imi place sa folosesc aici analogia unei case: O casa are nevoie de fundatie, electricitate, instalatii sanitare, pereti si un acoperis. Daca nu ai toate aceste lucruri, nu ai o casa. Acelasi lucru este valabil si pentru partea tehnica a SEO. Trebuie sa optimizati toate aceste elemente corect pentru a avea un site web ce sa va aduca mai multi potentiali clienti. Prin cresterea vitezei, a functionalitatii si a experientei utilizatorului (UX) a site-ului dvs. web, este posibil sa vedeti mai multe conversii.

Pasul 3 – Cercetarea de cuvinte cheie

Cercetarea cuvintelor cheie este o parte integranta a procesului SEO. Fara cercetarea cuvintelor cheie, veti face doar presupuneri despre modul in care utilizatorii va cauta afacerea, produsele sau serviciile. Instrumentele de cercetare a cuvintelor cheie dezvaluie cati utilizatori cauta un anumit termen, cat de dificil este ca site-ul web sa se clasifice pentru acel termen si ce termeni inruditi folosesc oamenii pentru a gasi informatii online. Printre optiuni gratuite pot enumera: Google Keyword Planner, Google Trends sau extensia pentru Google Chrome Keyword Surfer. Chiar si functia Google Autocomplete este de ajutor.
Rezultate cercetare cuvinte cheie cu Google Keyword Planner

Rezultate cercetare cuvinte cheie cu Google Keyword Planner

Cercetarea site-urilor concurentilor este o alta modalitate buna de a evidentia oportunitatile de cuvinte cheie. Optimizarea continutului in jurul cuvintelor cheie de mare valoare este ceea ce va va aduce in fata potentialilor dvs. clienti. Daca oamenii nu te pot gasi atunci cand cauta un serviciu sau un produs pe care il oferi, atunci nu pot cumpara de la tine.
Exemplu rezultate google autocomplete

Exemplu rezultate google autocomplete

Pasul 4 – Datele demografice ale locatiei

Indiferent daca faci SEO pentru o afacere locala sau pentru un client care ofera un serviciu intr-o anumita regiune, stii cat de importanta este locatia. La fel ca si cumparatorii, trebuie sa intelegeti cum cauta oamenii companiile si furnizorii de servicii locali si cine sunt acestia. Aceasta inseamna ca trebuie sa va asigurati ca aveti informatii corecte NAP (nume/adresa/telefon) si continut care se refera la zona dvs. de servicii, fie ca este un judet, oras sau cartier.
SEO NAP - nume, adresa, telefon

SEO NAP – nume, adresa, telefon

Aici un factor foarte important este sa va revendicati si optimizati inregistrarea din profilul dvs. de afaceri Google (Google Business Profile). Cercetarea demografica va dezvalui o multime de informatii utile despre locurile in care publicul tinta cauta bunuri, servicii sau informatii. Puteti utiliza apoi aceste date pentru a va optimiza strategia SEO tintita, localizata.

Pasul 5 – Strategia si crearea de continut

Pentru rezultate SEO mai bune ai nevoie de o strategie de continut. Continut de baza – Acesta este continutul principal care vizeaza cuvintele cheie si subiectele tale principale. Creati continut despre serviciile sau produsele dvs. Puteti imbunatati si mai mult acest continut scriind despre alte servicii si produse relevante pe care le oferiti si despre orice cuvinte cheie relevante pentru potentialii clienti. Continut de tipul “Intrebari frecvente” – Creati pagini care sa raspunda la intrebarile frecvente pe care publicul dvs. le pune probabil folosind Google sau alt motor de cautare. Asigurati-va ca aceste pagini au o adresa URL prietenoasa cu SEO, ca utilizati breadcrumbs si ca este mai cuprinzatoare decat orice alta pagina despre acest subiect (asigurati-va ca verificati paginile concurente din primele 10 pozitii ale rezultatelor organice). Experienta utilizatorului (UX) – Ganditi-va la modalitati de a va imbunatati continutul (de exemplu, utilizarea elementelor vizuale), navigarea pe site-ul dvs. (de exemplu, conectarea la alte pagini relevante de pe site) si indemnuri la actiune (de exemplu, consultanta gratuita, programare, descarcare de continut). Crearea de continut de calitate va atrage oamenii pe care doriti sa va devina clienti. Ajuta-ti clienti sa inteleaga usor cine esti, ce oferi si sa gaseasca exact ceea ce cauta.

Pasul 6 – Clasarea cat mai buna in rezultatele cautarilor (SERP’s)

OK, nu poti controla clasamentul Google sau al oricarui motor de cautare. Cu toate acestea, puteti intelege cu siguranta cum functioneaza algoritmii de cautare, ceea ce va ajuta. Dar nu exista niciodata garantii. Acestea fiind spuse, exista un proces care poate functiona: fii excelent la toate punctele anterioare pe care le-am discutat pana acum si ar trebui sa vezi rezultate mai bune din punct de vedere SEO. Daca faci tot ce poti pentru a-ti optimiza site-ul si a-ti construi brandul si oferi un produs sau un serviciu de calitate, atunci vei fii rasplatit cu vizibilitatea in cautarile organice pe care o meriti. SEO este un maraton, nu un sprint.

Comments are closed.