De ce sa nu ai un carusel de imagini pe site-ul tau?

O istorie a unor site-uri celebre penalizate de catre Google
October 30, 2024
Tactici de Local SEO pentru afaceri mici si mijlocii
March 4, 2025

De ce sa nu ai un carusel de imagini pe site-ul tau?

De ce sa nu ai un carusel de imagini pe site-ul tau?

I nitial, pare o idee grozava. Un carusel (denumit si slider) de imagini rotativ plasat pe site-ul tau de comert electronic, evidentiind cele mai recente produse si oferte.

Cu siguranta, clientii nu pot rezista unei colectii atat de glorioase de imagini.
Cu siguranta, rata de conversie a unui astfel de carusel trebuie sa fie mare.
Cu siguranta, slider-ul de imagini o sa duca la mai multe vanzari.

Din pacate, raspunsul la aceste afirmatii este un mare „NU”. De fapt, cercetarile efectuate au aratat ca un procent uimitor de scazut de 1% dintre vizitatorii site-ului fac clic pe carusele de imagini.

In plus, 84% dintre aceste click-uri sunt pe prima imagine din slider, ceea ce inseamna ca toate celelalte imagini din carusel primesc in total 16% din click-uri.
Caruselele cu rotire automata primesc putin mai multe click-uri, dar din nou, primul slider domina, primind 40% din toate click-urile. Pozitiile a doua si a treia primesc cu 18% si 11% mai putine click-uri.

Desi poate parea o idee buna sa folositi un carusel de imagini pe prima pagina, numerele pur si simplu nu sustin aceasta practica. Rata de click-uri (CTR) pe carusele este foarte scazuta, cea mai mare parte a interactiunilor fiind rezervata pentru prima imagine din carusel.

Desigur, toate aceste statistici ridica o intrebare critica: de ce sunt caruselele de imagini atat de ineficiente? La urma urmei, par a fi o solutie atragatoare pentru afisarea produselor din perspectiva designului vizual. Arata elegant si atractiv. Deci, de ce au rezultate atat de slabe? Si care sunt alternative mai bune la un carusel?

Ce este un carusel de imagini?

Exista doua tipuri comune de carusele pe care le vedem pe site-urile de comert electronic:

Carusele de tip static – Aceste carusele pot prezenta o serie de produse, dar raman pe prima imagine pana cand vizitatorul da click pentru ca acestea sa treaca la urmatoarea imagine.

Carusele de imagini cu rotire automata – acest tip de carusel se “roteste” automat intre imagini fara nicio interactiune din partea utilizatorului.

Deci, daca un slider (fie acesta static sau automat) obtine atat de putine click-uri, de ce acestea sunt atat de folosite de multe magazine online? Exista trei motive relativ simple care pot explica acest “obicei”.

In primul rand, magazinele online cred ca prezentarea mai multor produse intr-un carusel de imagini va duce la mai multe conversii. Companiile cred ca clientii vor vedea unul dintre produsele evidentiate in carusel si vor fi interesati sa achizitioneze unul din aceste produse. Este mentalitatea de tip „mai mult este mai bine”.

In al doilea rand, exista si mentalitatea „toata lumea o face”. Cand companiile isi vad concurentii implementand carusele pe site-urile lor web, ei presupun ca trebuie sa functioneze si aduc multe conversii, asa ca urmeaza exemplul.

In al treilea rand, diferite departamente si manageri doresc adesea sa transmita mesajul lor particular pe pagina de pornire. Utilizarea unui carusel faciliteza acest lucru.

Adevarul sincer despre caruselele de imagini: sunt un motiv in a putea spune oamenilor din departamentul de marketing si managementul superior ca ideea lor cea mai recenta este acum prezentata pe pagina de pornire a magazinului online sau a site-ului. In afara de asta, caruselele sunt lipsite de valoare pentru vizitatori sau potentiali clienti si sunt adesea ignorate deoarece seamana destul de mult cu niste reclame sub forma de bannere.

De ce nu functioneaza caruselele de imagini?

Exista mai multe motive cheie pentru care caruselele de imagini nu sunt eficiente in conversia vizitatorilor site-ului. Sa aruncam o privire mai atenta la motivul pentru care un consumator alege sa nu interactioneze cu imaginile dintr-un slider.

Efectul de tip Banner Blindness

Utilizatorii sunt bombardati in mod constant cu reclame de tip bannere/slider. Daca deschideti aproape orice site informativ binecunoscut (Forbes, Entrepreneur, Mashable etc.), va confruntati imediat cu mai multe reclame si bannere. Pentru a consuma orice continut, trebuie sa petreci cateva momente inchizand bannerele de tip pop-up (Cookies, GDPR etc).

Acest atac constant asupra simturilor i-a determinat pe consumatori sa inceapa sa ignore cu totul bannerele, iar realitatea este ca un carusel de imagini nu este altceva decat un banner de dimensiuni mai mari. Utilizatorii ignora complet caruselul si dau scroll in jos pentru a gasi produsele pe care le cauta.

Adam Fellows a spus-o astfel intr-o postare pe site-ul UX Stack Exchange:

Aproape toate testele pe care le-am gestionat au dovedit continut livrat prin carusele, care este ignorat de utilizatori. Putini interactioneaza cu imaginile din slider si multi comenteaza ca arata ca reclame, asa ca am fost martorii conceptului de banner blindness in plin efect. In ceea ce priveste economisirea spatiului si promovarea continutului, o multime de mesaje concurente sunt livrate intr-o singura pozitie, ceea ce poate duce la pierderea concentrarii.

Iata un exemplu de la IKEA, care prezinta un carusel cu trei imagini separate si trei oferte complet diferite:

Pierderea “controlului”

Cand un utilizator viziteaza un site web, vrea sa simta ca detine controlul asupra experientei de navigare. Un carusel, cu imaginile sale care se rotesc la fiecare cinci secunde, ii face pe utilizatori sa simta ca nu mai detin controlul.

Produsele si ofertele se deruleaza automat, iar daca un utilizator se intampla sa fie interesat de una dintre aceste oferte, trebuie sa actioneze rapid inainte ca oferta sa dispara. Aceasta pierdere perceputa a controlului poate fi deosebit de frustranta pentru anumiti utilizatori ce navigheaza pe site in momentul respectiv.

Mentalitatea de turma

Este adevarat ca atunci cand au fost introduse pentru prima data, caruselele de imagini pentru site-urile de comert electronic ar fi putut fi mai eficiente doar datorita noutatii lor. Cu toate acestea, pe masura ce tot mai multe companii au inceput sa le foloseasca, acestea au devenit din ce in ce mai putin eficiente. Cu timpul utilizatorii s-au obisnuit cu ele si au inceput sa le ignore cu totul.

Irelevanta

Majoritatea caruselelor evidentiaza intre patru si sase produse sau oferte. Sansele ca acele produse si oferte sa fie relevante pentru un vizitator al magazinului online sunt foarte mici. Deci, in acest caz, caruselul devine asemanator cu un banner foarte mare care este ignorat.

Alternative la caruselele de imagini

Cea mai buna alternativa la un carusel de imagini este sa prezentati produsele dvs. cele mai vandute sau cel mai important continut in format text sau video. In loc sa va derutati utilizatorii, afisandu-le mai multe oferte, aratati-le cele mai populare produse pentru a creste sansa ca acele produse sau oferte sa fie vandute. Mai jos este un exemplu foarte bun de la Men’s Warehouse despre cum sa va evidentiati promotia actuala de vanzari. Ei folosesc o singura oferta, statica, care ramane aceeasi indiferent de cat timp stai pe pagina.

Oferiti clientilor ceea ce isi doresc, in loc de ceea ce credeti ca doresc.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *