O ptimizarea imaginilor si alegerea unui format potrivit poate duce la rezultate mai bune din punct de vedere al pozitionarii site-ului tau in rezultatele google si la o experienta mai placuta pentru vizitatorii site-ului tau.
Majoritatea site-urilor web pe care le-am întâlnit pentru prima dată folosesc imagini cu o capacitate mult prea mare (necomprimate), neoptimizate pentru web, ceea ce ingreuneaza incarcarea paginii si automat duc la o experienta neplacuta pentru vizitatori. Conform unui studiu, imaginile reprezintă 64% din continutul unui website de marime medie, ceea ce le face să contribuie enorm la timpul de încărcare a paginii.
În ultimele decenii, doua formate de imagine au dominat întregul internet: jpeg și png. A existat întotdeauna o regulă universală pe care o folosesc majoritatea webmasterilor: utilizați PNG pentru grafică și JPG pentru fotografii.
Optimizarea imaginilor pentru paginile web ajuta serverele de domeniu să funcționeze așa cum ar trebui.
Rețineți că mai mult de jumătate dintre vizitatorii unui site folosesc telefoanele mobile pentru a căuta informații online și pentru a vizita site-uri web, astfel încât optimizarea imaginilor poate contribui mult la viteza de incarcare a paginilor. Optimizarea imaginii web poate ajuta vizitatorii să vă vadă conținutul chiar și pe o conexiune WiFi lentă.
Formatul WebP este probabil formatul de imagine cu cea mai mare crestere in ultimii ani. Începând cu 2024, browserele web care acceptă WebP aveau o cotă de piață de 97%. Formatul a fost dezvoltat de catre Google in Septembrie 2010.
Un factor util pentru formatul WebP este că acceptă canalul alfa (sau transparența). Pentru cei care nu sunt designeri, îmi place să descriu o imagine cu un fundal transparent ca având un fundal „clar”. Imaginile transparente sunt necesare pentru sigle/logo-uri, unde trebuie să ascundeți fundalul unei imagini, peste fundalul unui site web ce foloseste culori diferite.
Si mai important pentru imaginile in format WebP? Suporta “animatii” exact ca in cazul formatului GIF.
Adevaratul beneficiu in ce priveste folosirea WebP este rata de compresie a acestui format. Un simplu exemplu mai jos:
Dacă aveți un site web creat in WordPress, convertirea imaginilor în WebP este foarte ușoară. Există o serie de pluginuri pentru a converti aceste imagini. Personal, recomand plugin-ul WebP Express. Acest plugin conversteste direct imaginile incarcate pe site in format webp.
Nu cunosc prea multe despre acest format de imagine, în afară de faptul că îl văd de fiecare dată când rulez un raport Lighthouse și văd că Google recomandă utilizarea JPEG2000 ca format de imagine de nouă generație. Deși poate fi o opțiune mai bună decât JPEG, multe browsere și dispozitive încă nu acceptă acest format, așa că de ce să te deranjezi să le folosești?
Imaginile AVIF sunt un alt format de generație noua. AVIF pretinde că oferă dimensiuni de fișiere mai bune decât JPEG, PNG și chiar formatul WebP al Google. La fel ca JPEG2000 și JPEG XR, este acceptat de unele browsere.
Indiferent de formatul de imagine ales, acesta trebuie sa fie suportat de cele 4 mari browsere: Chrome/Chromium, Firefox, Safari si Edge. In caz contrar, imaginea nu este afisata in browser.
Rețineți că, pentru majoritatea site-urilor web, imaginile sunt principalii vinovați care incetinesc site-ul. Acest lucru va afecta performanța site-ului pe mobil, deoarece va dura mai mult pentru a se încărca paginile folosind rețelele de date mobile sau o conexiune wi-fi mai lenta.